Eilen myö alettiin opiskella KuSo:n (kuurosokeus) tunneilla taktiiliaakkosia ja myös taktiiliviittomia. Ei se mitään rakettitiedettä ole, että aika kivasti sujui näin alussa :) Tietty siihe vaikutti se, että osaa jo sormiaakkoset ja ne taktiilit aakkoset (ja viittomat) on lähes samoja kuin viittomakielessä.

 



Aakkosia opeteltii hetki ja sitten alettiinkiin viittoa taktiilisti. Eilen mie olin sokeana ja miulle viitottiin taktiilisti. Miun ohjaajalla oli aika hyvä aihe alottaa tästä: meidän kuurosokeusopintojen portfolion sisältö. Ei käyny kateeks :D Mutta miulla oli tosi hyvä pari ja ymmärsin melkee kaiken yllätyin siitä itekki
  Keskittyminen herpaantui aika usein siitä, kun kuuli muiden puhetta, kuiskailua tai jotain muita häiritseviä ääniä. Myös käsien hipeltäminen aiheutti miussa sellasen rentoutumisreaktion, että unohtui ajatus jonnekkin muualle heh! :) Piti muistutella itteensä, että haloo keskityppä! 


Kiitti K, ku olit taas mallina :)

Tänää sitten oli toisen vuoro, eli itse kommunikoin taktiileilla viittomilla. Aihe oli HIEMAN helpompi: miten opastaa kuurosokea taksiin tai bussiin. Mutta voin kertoa, ettei ollut sekään niin helppoa! Ensin aloin miettiä, että pitääkö miu viittoa iha normaalisti (eli "miun näkökulmasta" toivottavasti tajuatte mitä tarkotan, minä-viittoman kohdalla osoitan itseäni, enkä pariani) vai miten ? :D Kyllä se siitä sitten lähti sujumaan edes jotenkin, kyllä miun pari ymmärs mitä tarkotan ja kysy, jos ei tajunt. 
  Huulio ja ilmeet tässä tehtävässä oli varsin turhia, koska toinen ei näe mitään. Käytin silti huuliota, koska se on viittoessa miulle luontevampaa. Miulle tuo oli aivan selvää, että katson kasvoja (ja myös silmiin, mutta tässä tehtävässä se oli hieman vaikeampaa, koska sokoilla oli laput silmillä :D), etsin sieltä vihjeitä toisesta. Tässä kommunikointitavassa ollaan TOSI LÄHELLÄ (polvet toistemme välissä- kyllä, muuten ei olla tarpeeks lähellä asiakkaan kanssa, että voitaisiin viittoa) ja alussahan tää voi tuntua aika ahistavalta, koska ei oo tottunu olee nii lähel "hyvänpäiväntuttuu" tai mahollisesti iha tuntematontaki (näin myöhempää elämää ajatellen esim. uuden asiakkaan kanssa). Nopeampaa tää kyllä on kuin antikva ("piirretään" kirjaimia sormella toisen kämmenpohjaan/selkään/pöytään) tai pelkkien taktiiliaakkosten käyttäminen. Toki, jos en tienny jotain viittomaa tai parini ei tienny, ni luonnollisesti taktiiliaakkoset käyttöön (: 



Tällasta tänään KuSon tunneilla, huomenna olisi tarkoitus lähteä sokkona kaupungille voi ei :D Mitäköhän siitäkii tulee... Yritän muistaa ottaa kameran mukaan ja ottaa kuvia, niin voisi jopa tehä postauksen siitä :)

Seuraavaksi vuorossa kaurakuningatarmarjamuffinssien leipomista miun ihanan kaverin kanssa! :)
<3: La